donderdag 26 februari 2009

Ik kan koken


Toen ik in de kast keek bij mijn moeder, opzoek naar de kookboeken vond ik het kookboek "Ik kan koken" tegen, geschreven door "P.J. Sarels van Rijn", directrice Koninklijke Nijverheidsschool voor Meisjes Maaslaan te Arnhem. Het bleek om de 26e druk te gaan die is gepubliceerd in 1966. Het valt op hoeveel er in die ruim 40 jaar eigenlijk is veranderd. Het boek richt zich uitsluitend op "de huisvrouw", en op veel meer zaken dan recepten. Zo wordt er aandacht besteed aan de historie van de kokkunst en tafelgewoonten, gezonde voeding, de indeling van de keuken, het tafeldekken en serveren, en de etiquette aan tafel. Met tekst en illustratie wordt uitgelegd hoe je servetten moet vouwen en hoe het bestek moet worden neergelegd en vastgehouden.

Recepten

Na deze informatieve hoofdstukken beginnen de recepten. Voorgerechten, souepen en sausen hebben hun eigen hoofdstuk. Maar het hoofdgerecht is opgedeeld in meerdere hoofdstukken per hoofdingredient. Bij elk ingredient staat een informatief stukje tekst met onder andere waarop de huisvrouw moet letten bij het kopen en gaarmaken van het ingredient.

Als je het boek doorbladerd kom je een aantal keer ingredienten tegen die je niet meer op het dagelijkse menu meer terug vind zoals: Topinambour (aardpeer), kardoen, zuring, molsla, postelein en ijskruid.

Citaten

Als je het boek doorleest kom je passages tegen die in de huidige tijdgeest grappig overkomen. Hieronder staan een aantal stukjes die ik ben tegengekomen:

Groenten

Bij het kopen dient de huisvrouw erop te letten of de groente vers is, of er geen verrotte of aangestoken delen bij zijn, enz., of zij het juiste gewicht krijgt en of de prijs redelijk is.

Molsla

De bekende paardebloem levert deze groente: als in het voorjaar de uitlopende plantjes door een molshoop bedekt worden, blijven de blaadjes geel. Men trekt er 's morgens vroeg op uit om in de weilanden de plantjes te zoeken, die gestoken moeten worden vóór ze uit de aarde te voorschijn komen en vóór ze bloem zetten. In ons land houden vele kwekers zich met de cultuur van de molsla bezig.

Spinazie

Sommig spinaziezaad (geinlijk de vruchtjes) heeft een dik omhulsel, meestal van scherpe uitseekseltjes vorzien; ontkiemen nu niet alle zaadjes, dan komen de niet ontkiemde licht tussen de spinazie van de eerste snede mee. Deze "doorntjes" maken het uitzoeken van de eerste spinazie tot een geduld en zorg vereisend werkje.

Komkommer

Deze vruchten worden in een groot aantal soorten, zowel inlandse als buitenlandse, aan de markt gebracht. Men ziet ze in verschillende kleuren. De lange Amsterdamse heeft een heldergele kleur, is groot en mooi van vorm. Verder komt geel in vele schakeringen, van roomkleurig tot oranje, voor. De sterk oranje gekleurde zijn dikwijls te rijp geworden vruchten. Van de groene komkommers, waaronder wel en niet gedoornde zijn, worden vele soorten uit Engeland ingevoerd; deze Engelse soorten worden in ons Westland echter ook gekweekt.
...
Verder moet men er op letten dat er geen bittere stukjes mee in de groente gaan. Aangezien de bittere gedeelten zich gewoonlijk slechts aan de uiteinde bevinden, moet men deze altijd eraf snijden en proeven of het volgende goed smaakt. Blijkt het, wat zelden voorkomt, dat de vrucht geheel bitter is, dan beter geen ingrediënten eraan te vermorsen, doch haar eenvoudig weg te doen.


Tot slot

Als je googelt op de naam van het boek met de auteur, dan vind je dat het nog op aardig wat plekken op Internet te koop wordt aangeboden. Ik heb prijzen van 7€ en 25€ gezien, wat in mijn ogen koopjes zijn. Ik kan echt niet begrijpen dat je zo'n mooi boek weg doet. Er zijn verschillende drukken te vinden, met de 23e druk is het boek geheel herzien en staan daar andere foto's in dan in de voorgaande drukken.

Ook is in de nieuwere drukken de tekst op de eerste pagina: "Geillustreerd handboek voor allen, die willen leren koken en de eisen van een goede keukeninrichting willen leren kennen." vervangen door het modernere "Praktisch handboek".

Toen mijn moeder mijn interesse en enthousiasme voor het boek zag, zei ze dat ik hem wel mocht hebben! Ik ben hier echt blij mee en ben zeker van plan om een aantal van de "vergeten" recepten en groenten, die in het boek te vinden zijn, te proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten